kunstjes

knol01Anna Noor groeide van een timide meisje door haar eigen inspanning uit tot een zelfbewuste jonge vrouw. Als we het over haar kunstjes,  ofwel  talenten hebben, was dit wel haar grootste.
Toen ze veertien was, nam ze de “Brutale meiden” van TV als voorbeeld en spiegelde zich vooral aan Tatum Dagelet om haar “grote bek en spontaniteit”.
Ik heb veel bewondering voor hoe Anna Noor zich, ondanks de lastige omstandigheden thuis, staande hield en en een rijk sociaal leven onderhield met haar vriendinnen en klasgenoten. Ze voelde zich mede verantwoordelijk voor haar neefje, dat bij ons woonde (maar was vooral dol op hem, net als hij op haar) en ondernam veel met hem.1994-Frankrijk met Charlene

Zij had van jongs af aan een heel eigenzinnige smaak van kleden en haarstijlen, waar wij erg van genoten hebben.

Anna Noor had altijd een ruime kring van vriendinnetjes/vriendinnen om zich heen en het was ook vanzelfsprekend voor haar om met de minder populaire kinderen om te gaan. Er kwamen altijd vriendinnen bij ons thuis en op haar verjaardagen kwamen ook de jongens uit haar klas. Toen zij ouder was, werd dat niet anders. Veel vriendinnen, veel samen doen en veel lol. En ook vriendjes, maar dat vertelde ze nooit. Ik hoorde pas een aantal namen na haar dood…

Anna Noor was een vaardige tekenaar. Het paardenhoofd links tekende ze op haar vijftiende en ze maakte ook in losse stijl getekende (zelf) portretten en figuurtekeningen. Voor een uitvoering van de Vrije School schilderde ze de Madonna als decorstuk.
madonna

Tegen het eind van de middelbare school waagde ze zich ook aan tekst in de toneelstukken van school en ook dat ging haar uitstekend af.
En dan waren er de schoolwerkstukken, waar ze prachtige resultaten liet zien, het ging altijd over de onderwerpen die haar op het moment echt boeiden, zoals “Indonesië” (roots van haar moeders kant), “de Titanic” en “Paardenfluisteren”. Van de laatste tekst hieronder begin en einde:


Paardenfluisteren

Op mijn zesde begon ik met paardrijden en vanaf dat moment hebben paarden mij altijd gefascineerd. Al die tijd ben ik eigenlijk nooit dieper ingegaan op het levensbeeld van deze dieren. Pas toen ik een roman las en de film zag over een paardenfluisteraar, realiseerde ik mij dat een paard zoveel meer is dan ik mij daarvoor realiseerde. Ik raakte geïnteresseerd in deze manier van omgang met paarden en was erg benieuwd hoe het er precies aan toe ging in de wereld van de paardenfluisteraars.

Paardenfluisteraars zijn natuurlijk geen mensen met bovennatuurlijke gaven die een woest paard door het fluisteren van een toverwoord zomaar tam maken. De naam zegt zelf iets over wat zij wel zijn. Fluisteren is het tegendeel van schreeuwen en zegt dat signalen en aanwijzingen op een verfijnde manier worden overgedragen.

Een goede trainer kan horen wat een paard hem vertelt.
Een groot trainer kan ook horen wat het paard hem toefluistert.
Hij ‘verstaat’ de taal van het paard tot in detail.
Een paardenfluisteraar ‘spreekt’ deze taal ook zelf.
Hij heeft een verfijnd systeem van lichaamshoudingen en bewegingen ontwikkeld waarmee hij zelf ook boodschappen aan het paard kan doorgeven.

Ik heb de achtergronden en methodes onderzocht van twee paardenfluisteraars die elk een eigen benadering ontwikkeld hebben. In hun aanpak is duidelijk hun persoonlijke achtergrond te herkennen en in zekere zin vullen zij elkaar aan. De één, Chris Irwin, heeft een nogal filosofische benadering en gaat uit van begrip en verstand, terwijl de ander, Monty Roberts, uitgaat van zijn begrip en gevoel voor het paard en het contact dat hij van daaruit kan ontwikkelen.

Het slot heet “Paardenluisteren”, en ze eindigt zo:


Eigenlijk moet iedereen die met paarden omgaat een beetje kunnen paarden(f)luisteren om te kunnen begrijpen hoe een vluchtdier van andere dieren en van de mens verschilt en zo iets van de verfijnde band te kunnen ervaren die wij met deze super eerlijke dieren kunnen hebben.

Een paardenluisteraar leert van het paard over het paard en over zichzelf.


Met de pijltjes onderin links en rechts kun je door de berichten bladeren.
(De naam van het bericht verschijnt steeds in beeld en je kunt daar op klikken)


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.